Tokarenje | Curkov

Tokarenje

Što je tokarenje?

Tokarenje je postupak obrade metala skidanjem čestica kojim se proizvode obratci rotacijskih površina (valjkasti proizvodi). Izvodi se na alatnim strojevima s pomoću tokarilica. Obradak obavlja glavno gibanje, dok alat obavlja posmično i pripremno gibanje te dostavna gibanja. Površine nakon obrade skidanjem čestica, bez obzira na to koliko je fina i precizna, nisu savršeno glatke. Mikroskopski gledano, one su hrapave i pune neravnina raznih oblika, veličina i smjerova.

Prema postupcima tokarenja potrebno je koristiti odgovarajuće tokarske noževe. Tokarski nož razvijao se tijekom dugog razdoblja i stalno se usavršava. Danas se za izradu tokarskih noževa koriste brzorezni čelik, tvrdi metal, kermet, keramika, CBN, umjetni dijamant i drugi materijali.

Strugotina je odsječeni dio materijala koji prema strukturi može imati tri oblika:

  • lomljena (mrvičasta)
  • strugotina, nasječena (rezana) strugotina
  • i tekuća (trakasta) strugotina.

Neki su oblici strugotine povoljni u proizvodnji, dok drugi otežavaju rad te ih je dobro tijekom obrade usitnjavati ili lomiti. Dodavanje lomila strugotine na nož je još jedan način produljenja trajanja noža (osim optimalnih kutova noževa, kutova postavljanja noževa, zaobljenja vrha noža i ubrušivanja faze noža).

Slike strojeva

Zainteresirani ste za suradnju?

Čurkov - Strojarska proizvodnja i usluge

}

PON-PET 07:00 - 15:00
SUBOTA 08:00 - 13:00

Pošaljite nam poruku